Panna cotta
Sestavine
1 liter smetane (sladke)
5-6 žlic sladkorja
1 vanilijev strok (ali 1 vanilijev sladkor)
8 lističev želatine
Smetano kuhamo počasi, da zavre. Med tem dodamo sladkor, vanilijev strok pa prerežemo po dolgem in s konico noža postrgamo vsebino (zrnca) ter jih damo v smetano.
Počasi naj vre 10 min, potem odstranimo vanilijev strok iz smetane
V hladni vodi raztopimo lističe želatine in jih nato dodamo ohlajeni smetani, ki naj bo še mlačna, da se želatina raztopi.
Posodice splaknemo s hladno vodo in v njih nalijemo zmes.
Ko se malo ohladi jo lahko po želji okrasimo s poljubnim sadjem in postavimo v hladilnik.
Kadar se dokončno ohladi jo postrežemo.
Jogurtova strjenka
0,5 l navadnega jogurta
0,5 l sladke smetane
5 žlic sladkorja
1 vanilijev sladkor
0,1 dl ruma
sok ene limone
20 g želatine v listih
Jogurt, vanilijev sladkor, sladkor, rum in sok ene limone zmešamo. Sladko smetano stepemo. Želatino namočimo v mrzli vodi, da nabrekne, nato jo raztopimo.
V jogurtovo zmes damo najprej raztopljeno želatino, potem pa stepeno smetano in vse skupaj narahlo premešamo. Napolnimo lončke in damo vse skupaj vsaj za tri ure v hladilnik.
Ko so ohlajene jih lahko poljubno okrasimo ali/in dodamo sadje.
hahaahhahhaahhahhaha njamiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii